๐Ÿ”— *Silsilah Fikih Puasa Lengkap (Bahagian 6)*

๐Ÿ“š Bab 4โƒฃ: Ketentuan Niat Berpuasa
๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”ท๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น
๐Ÿ’Ž Al-Imam as-Siโ€™di berkata, โ€œWajib menetapkan niat di malam harinya (sebelum waktu subuh) untuk pelaksanaan puasa wajib. Adapun untuk puasa sunnah, diperbolehkan berniat di siang harinya.โ€
๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”ท๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น๐Ÿ”น

๐Ÿ”˜ Niat Adalah Amalan Kalbu (Hati)
๐Ÿ”นNiat adalah amalan kalbu. Oleh kerana itu, yang benar tidak diperintahkan melafazkan niat dengan lisan pada ibadah apa pun. Ketahuilah, suatu perkara yang dianggap agama padahal tidak pernah diajarkan oleh Nabi, bererti ianya perkara baru dalam agama.

๐Ÿ”˜ Ketentuan Niat Puasa Wajib
๐Ÿ”นAda perbezaan pendapat di kalangan ulama tentang hukum tabyit an-niyyah (penetapan niat), di malam hari sebelum tiba waktu subuh untuk pelaksanaan puasa wajib. Namun yang tepat adalah seseorang yang akan berpuasa wajib haruslah menetapkan niat puasanya itu di malam hari (sebelum tiba waktu subuh). Penetapan niat di malam hari itu hukumnya wajib dan termasuk syarat sahnya pelaksanaan puasa wajib. Berdasarkan dalil berikut:

๐Ÿ“•โ€œAmalan-amalan itu hanyalah (dilakukan) dengan niat, dan setiap orang hanyalah mendapatkan ganjaran dari apa yang diniatkannya.โ€ (Muttafaq โ€˜alaih)

๐Ÿ“•โ€œBarang siapa tidak membulatkan tekad untuk berpuasa sebelum tiba waktu fajar (Subuh), tidak sah puasanya.โ€ (HR Ahmad, Abu Dawud dan lainnya)

๐Ÿ”นBerbeza halnya tentang puasa sunnah. Ianya boleh diniatkan selepas waktu fajar, berdasarkan dalil ini:

๐Ÿ“•Dari Aisyah, โ€œNabi pernah masuk menemuiku pada suatu hari, lalu bertanya, โ€˜Apakah kalian memiliki sesuatu (makanan)?โ€™ Kami menjawab, โ€˜Tidakโ€™. Baginda berkata, โ€˜Jika begitu, sungguh sekarang aku berpuasaโ€™.โ€ (HR Muslim)

๐Ÿ”˜ Niat Sekali Untuk Puasa Sebulan Ramadhan
๐Ÿ”นAda perbezaan pendapat di kalangan ulama dalam masalah ini:
1โƒฃ: Puasa yang dijalan berturut-turut seperti Ramadhan, satu kali niat untuk berpuasa sebulan Ramadhan cukup untuk mewakili seluruh pelaksanaan puasanya, tanpa perlu berniat setiap harinya. Akan tetapi, jika ia sempat memutus puasa di antara hari-hari Ramadhan kerana uzur atau safar, ketika hendak memulai berpuasa kembali ia harus memperbaharui niat untuk sisa hari-harinya hingga akhir Ramadhan.
2โƒฃ: Puasa Ramadhan diwajibkan memperbaharui niat puasa setiap hari. Alasannya, puasa di hari-hari Ramadhan adalah ibadah-ibadah yang berdiri sendiri dan tidak ada keterkaitan antara satu puasa dengan lainnya. Sebagai bukti, jika puasa di hari itu batal, hal itu tidak mempengaruhi keabsahan puasa di hari sebelumnya. Pendapat ini dianggap rajih (kuat) oleh al-Imam asy-Syaukani dan difatwakan oleh al-Lajnah ad-Daโ€™imah yang diketuai al-Imam Ibnu Baz. Pendapat ini yang lebih berhati-hati dalam masalah ini. (Asy-Syarh al-Mumtiโ€™, 6/369-370)

๐Ÿ“‚ (Faedah dari Kitab Manhajus Salikin wa Taudhih al-Fiqhi fid-Din -Kitab ash-Shiyam-, karya Al-Imam Abdurrahman as-Siโ€™di, disyarah al-Ustadz Muhammad as-Sarbini, diterbitkan Oase Media)

Bersambung insyaAllah.

๐Ÿ“š II ู…ุฌู…ูˆุนุฉ ุทุฑูŠู‚ ุงู„ุณู„ู II ๐Ÿ“š
๐ŸŒ www.thoriqussalaf.com
๐ŸŒ http://telegram.me/thoriqussalaf